Tuesday, February 13, 2007

sachy

I>Šachovnice je obyčejně špatně postavená, s černým čtvercem na hráčově bližší pravé straně, nebo s jedním či oběma páry Král/Dáma postavenými obráceně. (Bílý čtverec patří na hráčovu blízkou pravou stranu. Dáma ctí barvu, bílá dáma na bílé, černá na černé.)

· Údajně geniální hráči propásnou mat jedním tahem v kritické hře. To je jako by profesionální automobilový závodník nacouval svým kombíkem do garážových vrat.

· Oproti tomu dobří hráči jsou často zobrazování, kterak vidí detailně 15 až 20 tahů dopředu uprostřed hry, když je na šachovnici ještě mnoho figur. (Dalo by se daleko snáze správně předpovědět, kdo bude příští americký prezident a všech 535 poslanců Kongresu. V uzávěrce, kdy počet figur je omezen, předvídání se často stane záležitostí počítání tahů, kdo se ke kritickému čtverci dostane dřív, nebo záležitostí velmi malého počtu tahů, což je zvládnutelné).

· Začátečník obyčejne obehraje zkušeného hráče, aby se ukázalo, že i jako nováček je geniální. (To je téměř tak běžné jako že vysoký atletický muž, jenž nikdy neviděl míč, to natluče profesionálovi národní basketbalové ligy v zápase muže proti muži. Mohlo by se to stát, kdyby profík měl vážně špatný den, ale vsadili byste si na to?)

· Hráči, kteří jsou skutečně zaostalí (ztratili mnoho figur), vymyslí geniální způsob, jak přesto vyhrát. (Když jsou tak dobří, proč ztratili tolik figur?)

Labels: