Saturday, May 12, 2007

Marketing v běžném životě

Chcete alespoň trochu porozumět marketingu? Není to nic složitého. Některé druhy marketingu a jejich pravidla si dokonce můžete vyzkoušet i v běžném životě.
1. Jsi na večírku a vidíš fakt krásnou holku. Přejdeš k ní a řekneš jí: "V posteli jsem fakt dobrej." Tak tohle byl klasický "direct marketing".
2. Jsi na večírku s partou kamarádů a vidíte fakt krásnou holku. Jeden z kamarádů k ní dojde a řekne jí: "Vidíš toho kluka támhle? Ten je v posteli fakt dobrej." Tohle byla "reklama".
3. Jsi na večírku a vidíš fakt krásnou holku. Přejdeš k ní a požádáš ji o její telefonní číslo. O dva dny později jí zavoláš a řekneš jí: "V posteli jsem fakt dobrej." Tohle byl případ "telemarketingu".
4. Jsi na večírku a vidíš fakt krásnou holku. Vstaneš, upravíš si trochu oblečení, přistoupíš k ní, nabídneš jí, že jí objednáš skleničku. Otevřeš jí dveře, protože se rozhodla odejít. Podáš jí kabelku, protože jí upadla. Nabídneš jí cigaretu a řekneš jí: "V posteli jsem fakt dobrej." Tomuhle se říká "public relation" neboli P.R.
5. Jsi na večírku a vidíš fakt krásnou holku. Vzpomeneš si, že ji vlastně už znáš. Přejdeš k ní, trochu jí osvěžíš paměť a řekneš jí: "Vzpomínáš, jak dobrej jsem byl v posteli?" Tohle byl CRM - "customer relationship management".
6. Jsi na večírku a vidíš fakt krásnou holku. Ona zajde za tebou a řekne ti: "Chtěla jsem ti říct, že v posteli jsi fakt dobrej." Tak tomuhle se říká "branding" neboli rozpoznání značky a upoutání se na ni.
7. Jsi na večírku a vidíš fakt krásnou holku. Přejdeš k ní a řekneš jí: "V posteli jsem fakt dobrej." Tak tohle byl klasický příklad klamavé reklamy.
8. Jsi na večírku s partou kamarádů a vidíte fakt krásnou holku. Jeden z kamarádů k ní dojde a řekne jí: "Vidíš toho kluka támhle? Ten je v posteli fakt děsnej, já jsem mnohem lepší." Tohle byla nekalá soutěž.
9. Jsi na večírku s partou kamarádů a vidíš fakt krásnou holku. Přejdeš k ní a řekneš jí: "Nevím, co ti naslibovali ostatní, ale já ho mám dlouhýho 35 cm v klidovém stavu a v posteli jsem lepší než všichni ostatní dohromady!". Tohle bylo výběrové řízení pro státní zakázku.

Labels: