Saturday, August 12, 2006

Začínám mít pochybnosti o existenci Santa Clause.

Co myslíte vy?
Fakta jsou následující:
1. Na světě jsou asi dvě miliardy dětí (osoby mladší 18 let).
Protože Santa nenavštěvuje děti Muslimů, Hindů, Židů a Buddihstů, snižuje to počet navštívených na 15%, čili asi 378 miliónů (podle Úřadu pro Populaci). Průměrná hodnota 3.5 domácnosti na dítě znamená 108 miliónů domů, přičemž předpokládáme existenci alespoň jednoho hodného dítěte v každém.
2. Santa pracuje o Vánocích cca 31 hodin, díky různým časovým zónám.
Předpokládejme, že cestuje na západ (což je logické). Celkové to znamená 967.7 návštěv za sekundu. To znamená že pro každý Křesťanský dům s hodným dítětem má Santa asi 1/1000 sekundy na zaparkování saní, vysednutí, sestup krbovým komínem, naplnění ponožek, snězení občerstvení, které pro něj bylo připraveno, výstup komínem, nasednutí do saní a přesun k dalšímu domu.
Když předpokládáme že těchto 108 miliónů domů je rovnoměrně rozloženo okolo Země (což není pravda, ale postačí to pro naše výpočty) znamená to 0.78 mil mezi dvěma domy, celkové 75.5 miliónů mil, nepočítaje přestávky na umytí a odpočinek. To znamená se Santovy saně se pohybují rychlosti 650 mil za sekundu --- 3000 krát rychlost zvuku. Pro srovnání, nejrychlejší dopravní prostředek vyrobený člověkem, vesmírná sonda Odysseus, se pohybuje směšnou rychlosti 27.4 mil za sekundu a běžný sob dokáže běžet maximálně rychlosti 15 mil za hodinu.